2016

HOLGER LOODUS "URLAUB" 21.01.2016


Näituse avamine on neljapäeval, 21. jaanuaril kell 17.
Näitus on avatud 22. jaanuarist 20. veebruarini.


Holger Loodus (1970) lõpetas 2012. aastal Eesti Kunstiakadeemia magistriõppe maali eriala ning on end täiendanud Saksamaal Karlsruhe Disainiülikoolis meediakunsti osakonnas. Aastal 2012 pälvis ta isikunäitusega „2150. Portreed“ Draakoni galeriis Noore Kunstniku preemia. Holger Looduse loomingus kohtuvad fotorealism ja akadeemiline maalistiil igapäevaelu ulmeliste teemadega nagu koeraga jalutamine („Koeraga jalutamas“ Draakoni galeriis, 2015), rutiin („Dolly“ Hobusepea galeriis, 2013) või tavalised inimesed aastal 2150 („2150. Portreed“ Draakoni galeriis, 2012).


Ka näituse „Urlaub“ keskne teema on üsna igapäevane - puhkus ja reisimine. Kunstnik on kasutanud lapsepõlvest kummitama jäänud fotosid vanadest perealbumitest ja jooniseid aastaid suvilas pleekinud Ida-Saksa amatöörfilminduse õpikutest.


Holger Looduse nägemuses saavad reisimine ja puhkamine hoopis metafüüsilisema tähenduse. Miks võtavad inimesed puhkusel olles ette energiakulukaid, tihti ka ohtlikke ja ebamugavaid tõuse vaatetornidesse, kirikute katustele, mägede tippudesse või kanjonite servadele? Miks on kõrgustest avanevad vaated nii ihaldusväärsed?


„Kunstiajaloo kuulsamale silmapiiri vaatajale, Caspar David Friedrichi „Rändajale udumere kohal“ (1818) avaneb pealtnäha vaid mäestiku kohale kerkinud udumeri,“ vastab küsimusele kunstiteadlane Liisa Kaljula näitust tutvustavas trükises, „Ent just udumeri võimaldab Rändajal lülitada teadvus spontaansele režiimile, minna üle triivimise või uitamise käigule. Inglise keeles kasutatakse väljendit „silmapiiri taha nägema“ millegi sellise nägemise tähenduses, mida üldjuhul ei ole võimalik näha. Triivimise või uitamise käik loob teadvuses eeldused ilmutuse tekkeks ehk millestki sellisest mõtlemiseks, mida nähtavas maailmas enam või veel ei eksisteeri. Meeleliste stiimulite vähendamine – näiteks silmaklappide või kõrvaklappide kasutamine – soodustab kujutlemist ja unistamist, sest paremas ajupoolkeras saavad nüüd tekkida uued vabanenud seosed.


Ent võib-olla täidab just sedasama funktsiooni pilgu hägusale silmapiirile suunamine? Võib-olla võetakse energiakulukaid, ohtlikke ja ebamugavaid tõuse vaatetornidesse või vaateplatvormidele, mägede tippudesse või kanjonite servadele ette just selleks, et mitte näha seda, mida me juba niigi näeme? Et m i t t e kohtuda taaskord – i s e e n d a g a?“


Näitus jääb avatuks 20. veebruarini.


Näitus olevate teostega saab tutvuda galerii kodulehel ja suuremas formaadis näeb pilte Google Drive'is


NÄITUS MEEDIAS

Intervjuu ERRi raadio kultuuriuudistes 21.01.2016

Intervjuu "Aktuaalse kaamera" kultuuriuudistes 22.01.2016

Uudisnupp näituse avamisest Äripäeva Puhkepäeva lisas 22.01.2016

Fotogalerii näituse avamisest ERRi kunstiportaalis

Holger Looduse Toidublogi Eesti Ekspressi Areenis 27.01.2016

Sulev Olli näitusearvustus Maalehes 28.01.2016

Meelis Oidsalu näitusearvustus Sirbis 05.02.2016

Näituse üritus Facebookis