2016

JUSS PIHO "KOLOREERITUD ÜKSILDUS" 25.02.2016


Näituse avamine on neljapäeval, 25. veebruaril kell 17.
Näitus on avatud 25. veebruarist 26. märtsini.


Juss Piho (1963) avab Vaal galeriis näituse „Koloreeritud üksildus“, kus saab näha kunstniku uut loomingut. Piho uutes teostes võib märgata liikumist mahulisuse ja suurema maalilise vabaduse suunas. Selginenud õhus loob kunstnik võimaluse mõtliku sügavuse tekkeks. Piho püüdleb lihtsuse poole: „Ära on kadunud läbitöödeldud pinnad, taustad. Figuurid on muutunud selgepiirilisteks, jõulisteks, taust on monotoonsem.“


Võte, millega Piho endiselt vaataja pildi ette naelutab, seisneb peatatud hetke kujutamises. Tegelased peavad omavahel tumma vestlust, kus narratiivi otsiva vaataja abiliseks saavad pealkirjad, sümbolid ja kehakeel, väikesed vigurid, kompositsiooni pingestavad värvinüansid. Kõik need detailid koos jutustavad küll visuaalseid lugusid, kuid kes ütles, et need lood peavad igaühe jaoks samad olema? Näituse teemapüstitus lähtubki sellest tekkivast üksildusest. Kõik me oleme oma maailmas ja loomingus teatud mõttes üksinda, mis võib ju tegelikult olla hoopis meeldiv tunne. Selline üksildus võimaldab oma maailmas viibimist ja ise kehtestatud mängureeglite järgi mängimist, mida paljud endale tavaelus tihtipeale lubada ei saa.


Juss Piho on tunnustust pälvinud nii illustraatori kui ka maalikunstnikuna. Oma esimese isikunäituse korraldas kunstnik 1993. aastal, grupinäitustel on esinenud aga juba aastast 1987. Juss Piho on Eesti Kujundusgraafikute Liidu liige ja pälvinud riikliku raamatuillustratsiooni auhinna aastatel 1999, 2000, 2001, 2002 ja 2003 ning mitmeid preemiaid rahvusvahelistel illustratsiooninäitustel ja kodumaistel konkurssidel. Piho tööd on erakogudes Eestis, Soomes, Rootsis, Itaalias, Hollandis, Iirimaal, USAs, Jaapanis, Saksamaal, Kanadas ja Prantsusmaal.


Näitus jääb avatuks 26. märtsini.


Näitusel olnud teostega saab tutvuda Google Drive'is.


NÄITUS MEEDIAS

Peeter Sauteri arvustus ERRi kultuuriportaalis 08.03.2016

Kivisildniku arvustus Sirbis 18.03.2016

Näituse üritus Facebookis