2016

Näitus "Ära ole see, kes sa oled, ole ilus!" 08.04.-07.05.2016


                             Liina Pääsuke "Pidulaud. Kavand"(2016) kollaaz

Näituse avamine on neljapäeval, 7. aprillil kell 17.
Näitus on avatud 8. aprillist 7. maini.


Avamine kõnede ja joogitervitusega on 7. aprillil kell 17.
Kell 18:30 ootame huvilisi kuulama ja osalema Postimehe TV-saate salvestusel naistekuvandist naisteajakirjades. Saadet juhib Marian Võsumets, saates räägivad Tiina Kruus, Dagmar Lamp, Mari-Liis Lill ja Rebeka Põldsam.

Kunstnikud: Alissa Šnaider & Kaja Kann, Mari-Liis Lill, Edith Karlson, Liina Pääsuke, Eva Mustonen, Helena Keskküla, Elis Saareväli, Katja Adrikova, Triinu-Liis Rahe, Anna-Stina Treumund, Sander Tuvikene, Brit Pavelson
Kuraator: Rebeka Põldsam
Koordinaator: Kaarin Kivirähk
Installeerimine: Siim Soop


„Mida naised tahavad?" on aegumatu küsimus, mille vastust ei tea keegi. Naine on sama üldine termin nagu eestlane – nii ei oskagi naisena midagi väga tahta. See teadmatus on kultuuri sisse kirjutatud nagu iga teinegi laialt levinud arusaam ja nii arvatakse pahatihti, et naised ei tea ega peagi teadma, mida nad tahavad. Näitus „Ära ole see, kes sa oled, ole ilus!" pakub vastuseid küsimustele, mida naised tahavad ja ei taha. Õhus on huumorit, kirge, frustratsiooni, elevust ja erinevaid vaatenurki naiste igapäevale.

Naisesus kui maskeraad

1929. aastal kirjutas Joan Riviere essee „Naisesus kui maskeraad", kus rääkis naistel lasuvast teostussurvest kanda ilu maski ehk teha igal juhul head nägu. Vahepeal on palju muutunud, ollakse üha teadlikumad iluhaigustest, nagu toitumishäired ja depressioon, mis tabavad paljusid naisi ja järjest rohkem ka mehi. Keskkond nõuab maksimaalselt hästi hakkama saamist kooli, töö, pereelu, tulevikuambitsioonide, välimusega. Teadlikkus probleemidest ja nende põhjustest pole toonud ühiskondlikku emantsipatsiooni ega tahet üksikisiku raskusi leevendada: üha enam on igaüks oma saatuse sepp ja oma õnne valaja. Ometi seab keskkond omad õnne ja õnnetuse reeglid, ning mida jäigemad on reeglid, seda kergem on jääda väljaarvatud üksiklase hääleks.

Naise kuvandit ja konteksti ehk ootusi, piiranguid ja eeskujusid naistele loob suuresti meedia. Naistest räägitakse kui ilusatest, ebakindlatest ja usinatest inimestest viisil, mis teeb kõik need omadused ühtlasi ootusteks, millele naine peaks vastama, et olla üks õige naine. Mõnikord mõjuvad naistele suunatud ajakirjanduse elustiilijuhendid morbiidsete muinasjuttudena, kus räägitakse küll palju suhteprobleemidest, aga mitte struktuursest vägivallast, mille vastu üheskoos võidelda või lahendust otsida. Miks ei võiks just naisteajakirjad olla täis julgustavaid, kultuuri kriitiliselt mõtestavaid ja elujaatavad nõuandeid, kuidas toime tulla ühiskondlike probleemidega või kuidas mõista poliitilist olukorda oma koduseinte vahel naise perspektiivist? Miks mitte rääkida rohkem lugusid naiste maailmapildist väljaspool peremajandust? Kus on praegu koht, kus rääkida suurtest käivitavatest tunnetest nagu hirm, iha, pettumus või äratundmisrõõm?

Näitus „Ära ole see, kes sa oled, ole ilus!" võtab need teemad ette, ent ammendavat vastust küsimusele, mida naised tahavad, ei kavatse me ikkagi anda!

Näituse pealkiri on laenatud ansambli Ultramelanhool laulust "Äraoleseekesoleoleilus" (2004).


Täname südamest: ansambel Ultramelanhool, Dzuna Selivjorstova, DSV Transport, EKKM, Joanna Juhkam, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus, Kadi Estland, Krete Tarkmees, Lauri Lagle, Liisi Eelmaa, Maike Lond, Maria Arusoo, Mari-Liis Bunder, Marten Esko, Reimo Võsa-Tangsoo, Rene Reinumäe, Siim Nurklik, SMK Iluinstituut, Tiina Määrmann, Urmas Roots, Veiko Märjamaa


NÄITUS MEEDIAS

Näituse üritus Facebookis

"Ära ole see, kes sa oled - ole ilus?" Ajakiri MOOD, aprill 2016 (intervjuu)

Postimees TV erisaade

Galerii ja video avamiselt Elu24 veebis

Fotogalerii ja Piret Karro reportaaž Müürilehe veebis